Καλοκαίρι και Σεξουαλική Υγιεινή - Από τον Dr. Κυριάκο Τίγκα

Το καλοκαίρι η ερωτική ορμόνη απογειώνεται, οι αναστολές παραμερίζονται και ο αριθμός ερωτικών συντρόφων αυξάνεται εντυπωσιακά. Αλλά αν αναρωτιέστε τι κάνει πραγματικά καλύτερο το σεξ το καλοκαίρι η απάντηση είναι η ΥΓΙΕΙΝΗ και η ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Πολλές γυναίκες θεωρούν πως κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν πρέπει να κολυμπούν στη θάλασσα για την αποφυγή λοιμώξεων. Είναι σωστό ή λάθος; Η χρήση του ταμπόν δεν προστατεύει;
Η χρήση του ταμπόν είναι ασφαλής μόνο κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Είναι χρήσιμο και σε περιπτώσεις έντονης αιμορραγίας δίνοντας στη γυναίκα τη δυνατότητα να κολυμπήσει. Η πιθανότητα ενδομήτριας λοίμωξης κατά τη χρήση του είναι ελάχιστη, βγάζοντάς το άμεσα μετά την έξοδό μας από το νερό. Ωστόσο καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την έμμηνο ρύση στις διακοπές;
Ένας τρόπος για αποφυγή της έμμηνου ρύσης στις διακοπές είναι η συνεχόμενη χρήση βιομιμητικής προγεστερόνης, μια και η συνεχόμενη χρήση του αντισυλληπτικού δισκίου, που περιέχει προγεστογόνο αντί προγεστερόνης, η οποία είναι και η ορμόνη που έχει κάθε γυναίκα στο σώμα της, εγκυμονεί κινδύνους. Χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση, αφού, όπως καταλαβαίνουμε, αφενός δεν μπορεί ένα χάπι με την ίδια δοσολογία να γίνεται επιτυχής ορμονικός ρυθμιστής σε εκατομμύρια γυναίκες στο κόσμο, αφετέρου δεν είναι δυνατόν στην ίδια γυναίκα να είναι ίδιες οι ανάγκες της σε κάθε ηλικία. Αυτό είναι βέβαια κάτι που μπορούμε να αναλύσουμε στη μονάδα μας, την NK CLINIC.

Το κολύμπι σε κρύα θάλασσα μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της περιόδου;
Όχι. Ο κύκλος της περιόδου δεν επηρεάζεται από το μπάνιο στη θάλασσα και στην πισίνα, αλλά περισσότερο ίσως από την αλλαγή του τρόπου ζωής. Θεωρίες του τύπου «κρύωσαν οι ωοθήκες μου» αποτελούν μύθο. Αν υπάρχει πόνος στις ωοθήκες και δεν οφείλεται σε ωορρηξία, αυτό σημαίνει πως η γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της, γιατί μπορεί να υπάρχει γυναικολογική λοίμωξη ή κύστη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μπορεί η γυναίκα να κάνει σέξ;
Αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα του ζευγαριού. Δεν παίζει κανένα ρόλο για την υγεία. Απλώς μπορεί να υπάρχει περισσότερη ροή αίματος εκείνη τη στιγμή, λόγω μηχανικής πίεσης.

Το πρωκτικό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες μολύνσεων;
Ο πρωκτός είναι μια «αποθήκη» παθογόνων μικροοργανισμών. Κάθε πρωκτική επαφή εμπεριέχει κίνδυνο μεταφοράς τους στον κόλπο, εφόσον ο σύντροφος δεν αλλάζει προφυλακτικό εισερχόμενος ξανά στον κόλπο ή χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του χεριού του, οπότε οι πιθανότητες για μόλυνση αυξάνονται.

Μπορεί να αποτραπεί η μόλυνση αν κάνουμε ντους αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή;
Όχι. Το ντους δεν σώζει από πιθανή λοίμωξη από σεξουαλική επαφή.

Ποιες είναι οι συχνότερες λοιμώξεις του καλοκαιριού; Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;
Η συχνότερη λοίμωξη που ταλαιπωρεί τις γυναίκες – όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο – είναι η μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα. Είναι μύθος ότι η πισίνα ή η θάλασσα προκαλούν κολπίτιδες. Εάν το νερό είναι καθαρό, η αιτία του προβλήματος είναι αποκλειστικά και μόνο η υγρασία που παραμένει μετά το μπάνιο στο αιδοίο. Ο κύριος παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Κατά συνέπεια, τα μέτρα προφύλαξης είναι κυρίως α) αλλαγή του μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, β) σιδέρωμα των εσωρούχων και γ) αποφυγή αρωμάτων, αφρόλουτρων, κτλ.

Άλλες γυναικολογικές λοιμώξεις που εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα;
Η ουρολοίμωξη επίσης ταλαιπωρεί πολύ τις γυναίκες μετά το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στη χρήση ακάθαρτων τουαλετών και στο ότι οι γυναίκες αποφεύγουν να ουρήσουν το βράδυ, ιδιαίτερα ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο δρα ως διουρητικό. Για να προλάβουμε τέτοια προβλήματα, πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό, να ουρούμε τακτικά, με καλές συνθήκες υγιεινής, και να μην καταπιέζουμε τον εαυτό μας.

Τέλος, τα οξυτενή κονδυλώματα και γενικά οι λοιμώξεις από ιούς HPV, παρότι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, εμφανίζουν έξαρση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές εξαιτίας της εναλλαγής ερωτικών συντρόφων. Παρά το γεγονός ότι η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει 100% στην περίπτωση των ιών HPV, είναι απαραίτητη και υποχρεωτική σε περίπτωση μη μόνιμης σχέσης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε άλλες λοιμώξεις από ιούς HPV, αλλά και από HIV (AIDS), HCV (ηπατίτιδα C), HSV (ιοί έρπητα), καθώς και όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να μπορούμε να χαρούμε τον έρωτα και το καλοκαίρι μας με ασφάλεια και σιγουριά.

Dr. Κυριάκος Τίγκας
Ιατρός Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης, ειδικευθέντας στη Γυναικολογική Χειρουργική Ογκολογία & Χειρουργική Μαστού, ESAAM, WOSAAM, A4M, American Academy of Antiaging & Preventive Medicine, επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας NK CLINIC

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.