Μετά την ηλιοέκθεση η φθινοπωρινή ανάρρωση του δέρματος - Από την κα Νικολέτα Κοϊνη

Ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και προστατευτικό φράγμα από το περιβάλλον μας, το δέρμα είναι η αντανάκλαση της εσωτερικής μας υγείας και ζωτικότητας. Η γήρανση του δέρματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, ορμονικών και μεταβολικών αλλαγών, τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, το άγχος, τον τρόπο ζωής και τις περιβαλλοντικές τοξίνες.

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί μια πολύ σημαντική μορφή επίθεσης στο δέρμα. Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε οξειδωτικούς, στρεσογόνους παράγοντες μέσα από τη διατροφή μας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, από τα προϊόντα του μεταβολισμού, τον τρόπο ζωής, όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου παράγουν ελεύθερες ρίζες, δηλαδή ασταθή μόρια ή αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS).

Τα δραστικά αυτά μόρια όταν αυξηθούν σε αριθμό ή όταν ξεπεραστεί η ανοσολογική ικανότητα του οργανισμού να τα αντιμετωπίσει, προκαλείται οξειδωτικό stress, με αποτέλεσμα, διάφορες συνέπειες, όπως η επαγωγή σημάτων ανοσοαπόκρισης, αλλαγές στην πρωτεινοσύνθεση και μεταλλάξεις του DNA, με αποτέλεσμα αλλαγές στην ενδοκυτταρική και εξωκυτταρική ομοιόσταση και διαταραγμένη τελικά λειτουργία του δέρματος, και βλάβες στους ιστούς, όπως στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη.

Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών είναι διαταραχές στην εμφάνιση, όπως ρυτίδες,κηλίδες, ευρυαγγείες, cherriesαιμαγγειώματα, εκχυμώσεις, ιδιοπαθής σταγονοειδής υπομελάνωση, ξηρότητα δέρματος, υπερτροφικοί σμηγματογόνοι αδένες, κέχρια, φαγέσωρες ανοιχτοί και κλειστοί, μέλασμα, ποικιλόδερμα civatte.

Επιβεβλημένη λοιπόν η επίσκεψη στο δερματολόγο-καθώς και σε εξειδικευμένο ιατρό αντι-γήρανσης, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για να εφαρμοστούν ειδικά εξωτερικά αλλά και εσωτερικά αντι-οξειδωτικά πρωτόκολλα κατά της γήρανσης του δέρματος.

Ευτυχώς που υπάρχουν λύσεις και πριν να γίνουν τα πράγματα μη αναστρέψιμα, προτείνονται θεραπείες που δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος αποθεραπείας, όπως τα επιφανειακά χημικά peelings και οι μικροδερμοαποξέσεις, καθώς και IPLθεραπείες ή LASERNONABLATIVEREJUVENATION,μπορούν να προκαλέσουν δραστικά αποτελέσματα, πάνω στις ρυτίδες ή στις μελαγχρωματικές βλάβες ή στο ποικιλόδερμα civatte.

Θεραπείες επίσης με εξειδικευμένα Lasersγια κηλίδες και/ή ευρυαγγείες, ή με υπέρυθρες ακτίνες φωτός (IRFLASERSKINTIGHTENING) μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά σε αυτές τις βλάβες και πάνω στη χαλάρωση του δέρματος.

Θεραπείες επίσης με βαθιές ενυδατώσεις και αντιοξειδωτικά συστατικά με τις μεσοθεραπείες ενέσιμες ή μη, όπως επίσης και συνδυασμοί με ειδικά αντιοξειδωτικά πρωτόκολλα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

Φυσικά στις πιο πολλές περιπτώσεις το καλύτερο όλων είναι ο συνδυασμός των θεραπειών και για το κατάλληλο για κάθε περίπτωση πρωτόκολλο απαιτείται ένα ραντεβού και συζήτηση με το δερματολόγο σας.

NIKOLETA KOINI
Dermatologist-Venereologist
Cosmetic-Laser Dermatologist

Anti-aging Specialist
Diplomate and Board Certified in
Anti-aging, Preventive and Functional medicine
From American academy in Anti-aging Medicine

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.